Mozilla Firefox

Objavljeno January 16, 2009 – 20:18 u kategoriji: Programi za pregledanje Interneta
 

Firefox logoZapočećemo našu pustolovinu pregleda besplatnih programa sa najosnovnijim programom koji vam je potreban da biste uopšte mogli ovo da pročitate kako treba 🙂 , a to je web browser – program sa kojim pregledate Internet (otvarate sajtove, slike, video klipove i sve ostalo na Internetu).

Firefox web browser je najbrži, najsigurniji i najprilagodljiviji način da pregledate Internet. Razvija ga Mozilla fondacija i distribuira se kao open source program, u potpunosti besplatan za kućnu i poslovnu upotrebu. Dodatke i proširenja za Firefox razvijaju open source programeri širom sveta.

Većina korisnika u Srbiji koristi Internet Explorer browser (u daljem tekstu IE) koji je već ugrađen u Windows, a to je velika greška. Dve možda najveće mane:

 • IE je po sigurnosti daleko iza Firefox-a
 • Ne poštuje standarde u prikazivanju web stranica, tako da će vam se mnogi sajtovi teško učitavati i izgledati loše

Pogledajte skori izveštaj BBC-a o ozbiljnom sigurnosnom propustu pronađenom u IE-u, eksperti širom sveta su skrenuli pažnju korisnicima da pređu na druge browsere dok Microsoft ne ispravi propust. Ali kako ovaj članak nije posvećen analizi IE-a, vratimo se prednostima Firefox-a.

Neke od najvažnijih mogućnosti Firefox-a su:

 • Otvaranje više stranica u tabovima, a ne u novom browser prozoru
 • Sigurnost – upozorava korisnike kada pristupaju opasnim sadržajima, mnogo je manje podložan virusima i drugim štetnim programima
 • Automatsko blokiranje popup prozora
 • Skoro neograničene mogućnosti za prilagođavanje potrebama korisnika zahvaljući ogromnom broju dodataka (ekstenzija) koje razvija open source programerska zajednica širom sveta
 • Stabilnost – mnoge web stranice koje nikako niste mogli da otvorite u IE-u u Firefox-u će raditi bez problema
 • Stalno ispravljanje nedostatka, konstantno poboljšanje na svim poljima i automatsko updejtovanje na najnoviju verziju

Dodacima (ekstenzijama) za Firefox ćemo se baviti u narednim tekstovima, iz razloga što svaki od njih pruža različite mogućnosti i zaista zaslužuju da se detaljno opišu.

Da biste bolje razumeli neke od njegovih mogućnosti, pogledajte ovaj odličan video na engleskom jeziku u kome su objašnjene neke od brilijantnih opcija Firefox-a:

Na kraju da rezimiramo priču, Firefox trenutno upotrebljava 21.34% korisnika Interneta, što ga čini drugim najpopularnijim web browserom na svetu. Jedini razlog dominacije IE-a je što dolazi zajedno sa Windows-om koji pokreće najveći broj računara u svetu. Dakle ne gubite više vreme, preuzmite Firefox i počnite da surfujete Internetom na sigurniji, brži i pre svega prijatniji način.

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (16 ocena, prosečno: 4.31 od 5)
Loading...
  Ključne reči: , ,

Prijavite se da besplatno dobijate sve informacije sa BesplatniProgrami.org na email.

Samo upišite Vašu email addresu u polje ispod:

Pratite naše opise programa preko RSS-a

3 komentara

 1. Zoran
  January 16, 2009 u 21:36 | Link

  Dugo godina muku mucim sa Internet Explorerom, skoro sam presao na Firefox, kao da sam se ponovo rodio… Brzi je, lepse prikazuje sajtove, ima bolju podrsku za flash, javu itd. O sigurnosti da ne govorim.

  IE jos samo koristim za pristup nekim bankarskim sajtovima, jer nasi genijalni programeri ne umeju da naprave sajt da radi u swim browserima vec samo u IE-u i to u sestici… Sta reci nego tuga! Oni koji ih placaju kao da su pali sa Marsa.

  Nego, da ne idem u offtopic, Firefox rulez! 🙂

 2. May 1, 2014 u 19:31 | Link

  Hvala na trudu i na svim boljim mogućnostima, trud Vam je uspiješan!

 3. Dusan Ilija Milic
  November 27, 2017 u 16:06 | Link

  Mozzila firefox je trenutno najbolji na svetu.

Ostavite komentar

Vaša email adresa nikada neće biti objavljena. Obavezna polja su obeležena sa *

*
*