Inkscape

Objavljeno April 12, 2013 – 11:20 u kategoriji: Programi za grafički dizajn
 

Inkscape

Inkscape je open source grafički vektor editor program sa mogućnostima programa kao što su Ilustrator, Freehand, CorelDraw ili Xara X. Program koristi W3C standard Scalable Vector Graphics (SVG) format.

Podržane SVG opcije uključuju oblike, putanje, tekst, markere, klonove, alpha blending, transformacije, gradijente, paterne i grupisanja. Inkscape takođe podržava Creative Commons meta-podatke, editovanje nodova, slojeva, složene operacije sa putanjama, bitmap tracing, text-on-path, flowed text i direktno editovanje XML-a.

Program omogućava importovanje formata kao što su JPEG, PNG, TIFF, i drugi, a sposoban je da eksportuje u PNG format, kao i u više različitih vektorskih formata.

Kako kažu tvorci ovog programa, glavni cilj prilikom kreiranja Inkscape-a im je bio da naprave moćan i praktičan alat za crtanje u potpunosti usklađen sa XML, SVG i CSS standardima. Iza razvoja programa stoji velika i dobro organizovana open source zajednica programera, koji konstatno rade na usavršavanju i nadogradnji programa.

Za one koji planiraju da koriste Inkscape kao zamenu za CorelDRAW, sa ovim programom se može obaviti pristojan posao, ali imajte na umu da će vam trebati dosta vremena da se naviknete na korisnički interfejs koji i nije baš user-friendly.

Ali ako pogledate cenu CorelDRAW-a, koja je prilično visoka, a sa druge stane, Inkscape je poptpuno besplatan, svakako da vam se isplati da utrošite malo vremena i naučite da radite sa ovim programom.

Sistemska zahtevnost:

Windows NT/98/Me/2000/XP/Vista/7

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (2 ocena, prosečno: 5.00 od 5)
Loading...
  Ključne reči: , , , ,

Prijavite se da besplatno dobijate sve informacije sa BesplatniProgrami.org na email.

Samo upišite Vašu email addresu u polje ispod:

Pratite naše opise programa preko RSS-a

Ostavite komentar

Vaša email adresa nikada neće biti objavljena. Obavezna polja su obeležena sa *

*
*