Opera browser uveo VPN, neograničen i besplatan!

Objavljeno April 27, 2016 – 16:43 u kategoriji: Vesti
 

Opera VPN

VPN ili Virtuelna privatna mreža jeste kriptovana konekcija uređaja na Internet koja koristi javnu mrežu za komunikaciju, a da javna mreža toga „nije ni svesna“. Naime, VPN koristi standardne protokole za komunikaciju, međutim svaki vid komunikacije je kriptovan za sisteme van VPN-a.

U slučaju da se podaci presretnu, ne mogu se pročitati bez ključa za dekriptovanje. Iz tog razloga se komunikacija putem VPN-a smatra sigurnom. Uz pomoć tehnologije „tunelovanja“, ruteri tretiraju VPN komunikaciju kao normalan saobraćaj. Više o toj tehnologiji pročitajte ovde.

Opera je kao jedan od vodećih browsera uveo upravo VPN i to besplatno i neograničeno. Trenutno, VPN se može aktivirati samo na Opera developerskoj verziji 38, ali samo je pitanje vremena kada će se ova opcija pojaviti u standardnoj verziji.

Navešćemo samo neke od prednosti surfovanja „pod VPN-om“: skrivena IP adresa, skrivena aktivnost na mreži, uklanjanje ograničenja po pitanju pristupa sadržajima koji nisu dostupni u određenoj zemlji ili iz određene zemlje, enkripcija kao vid zaštite od drugih sistema i dr. Očekivanja su da će VPN u Opera browseru postati dostupan u standardnoj verziji narednih meseci.

VPN

Da bi se aktivirao VPN u Opera developerskoj verziji potrebno je uraditi sledeće:

Uđete u Settings (za MAC/Linux Preferences), pa birate Privacy&Security, gde ćete čekirati opciju Enable VPN. U adress bar-u će se pojaviti mala VPN ikonica, koja Vam garantuje da je opcija aktivirana. Po potrebi se može isključiti.

Važno je napomenuti da je surfovanje „pod VPN-om“ za sada sporije nego putem standardnih protokola. Očekivanja su da će ova opcija u budućnosti biti sve bolja i stabilnija, kao i da će sve više zemalja moći da se odabere (za sada su dostupni serveri u Nemačkoj, Kanadi i SAD).

Opera je ovim potezom definitivno potvrdila reputaciju jednog od najinovativnijih internet pregledača, a mi se nadamo se da je ovo tek početak evolucije Internet surfovanja.

  Ključne reči: , ,

Prijavite se da besplatno dobijate sve informacije sa BesplatniProgrami.org na email.

Samo upišite Vašu email addresu u polje ispod:

Pratite naše opise programa preko RSS-a

Ostavite komentar

Vaša email adresa nikada neće biti objavljena. Obavezna polja su obeležena sa *

*
*