Simptomi računara zaraženog malverom

Objavljeno September 17, 2017 – 14:16 u kategoriji: Uputstva
 

Sigurnost računaraRačunari su veoma komplikovane mašine i nekad ne rade ono što korisnik od njih očekuje. Nekad neočekivana reakcija računara je samo greška, ali moguće je da računar zaražen nekim malverom. Problem je što korisnici misle ako imaju antivirus ili neku vrstu malver zaštite da je ne moguće da im se računar zarazi.

Ako sumnjate da je vaš računar zaražen, instalirajte preporučeni antivirus ili program za zaštitu kako bi ste očistili vaš računar. Ako već imate neki antivirus instaliran, malver je uspeo da ga zaobiđe. To se najčešće dešava kad antivirus nije ažuriran sa novim postavkama. Ako i dalje imate problem koji vaš antivirus ne može da ukloni ili samo želite da potvrdite da je vaš računar čist, preporučujemo Malwarebytes koji je odličan za odstranjivanje neželjenih programa i virusa.

Softver nije savršen i stalno dolazi do grešaka, te greške virus može da iskoristi da zarazi vaš računar i ako imate zaštitu na njemu. Ako niste sigurni da li je vaš računar zaražen možete uporediti ponašanje vašeg računara sa sledećim simptomima:

Iskakajuće reklame.
Dok u skorije vreme nisu česti, adware programi konstantno prikazuju reklame korisniku. Te reklame nekad mogu da vode do legalnih poslova i proizvoda koji plaćaju za te reklame. Ali nekad linkovi sa reklama vode do zaraženih veb stranica koje će pokušati da instaliraju još više štetnih programa vaš računar još više.

Vaš browser vas konstantno preusmerava.
Ako dok pokušavate da na primer da odete do Google sajta da pretražite nešto, i shvatite da vas browser šalje na nepoznati sajt za pretraživanje verovatno je problem do malvera. Nekad su redirekcije manje primetne pa je teško doći do zaključka da je problem do malvera. Ovakva vrsta napada sa preusmerivanjem najčešće koristi browser ekstenzije, tako da ako sumnjate da ste zaraženi, pogledajte u podešavanjima browsera. Izbrišite ili isključite sve ekstenzije koje vi niste instalirali.

Nepoznata aplikacija šalje upozorenja.
Ako vam nepoznata aplikacija konstantno šalje upozorenja kako vam je zaražen računar, moguće je da ste slučajno instalirali lažan antivirus. Ljudi koji su iza ovih programa koriste sve moguće načine da ubace svoj lažni antivirus na vaš računar. Oni zarađuju novac tako što prikazuju korisniku lažne uzbune kao pravi antivirus ali traže naplatu kako bi očistili računar.

Ako su vam sistemski alati nedostupni.
Neki malveri za odbranu pokušavaju da spreče korisnika da pristupi Task Manager-u ili Registry Editor-u. Obično se prikaže poruka kako je Administrator isključio te alate.

Vreme se menja i danas je sve teže i teže izbeći malver. Preporučeno je koristiti dobar program za zaštitu i takođe napraviti rezervnu kopiju svih datoteka i korisnih informacija sa računara za svaki slučaj.

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (3 ocena, prosečno: 5.00 od 5)
Loading...
  Ključne reči: , , , ,

Prijavite se da besplatno dobijate sve informacije sa BesplatniProgrami.org na email.

Samo upišite Vašu email addresu u polje ispod:

Pratite naše opise programa preko RSS-a

Ostavite komentar

Vaša email adresa nikada neće biti objavljena. Obavezna polja su obeležena sa *

*
*