FreeOCR

Objavljeno October 17, 2012 – 16:56 u kategoriji: Poslovni programi
 

FreeOCR - program za skeniranje i prepoznavanje teksta

FreeOCR je besplatan program za skeniranje i prepoznavanje teksta. On podržava skeniranje sa većine Twain skenera, može da otvori već skenirane PDF dokumente, bez problema otvara TIF slike sa više stranica, a podržava i većinu ostalih popularnih formata za slike.

FreeOCR pretvara skenirani dokument, PDF ili sliku u običan(plain) tekst i ima opciju da taj tekst direktno eksportuje u Microsoft Word. FreeOCR koristi najnoviju Tesseract (v3.01) OCR tehnologiju za prepoznavanje teksta.

Isprobali smo program i radi fantastično, bez greške prepoznaje tekst sa skeniranih dokumenata. Međutim ima dve mane, prva mu je što po instalaciji nema podršku za srpski jezik, već da biste mogli da skenirate tekst na srpskom, morate da instalirate srpski language fajl.

Druga mana mu je što je srspki jezik podržan samo kao latinica, podrška za ćirilicu još uvek na žalost ne postoji.

Srpski latinični language fajl se jako lako ubacuje, skinite fajl OVDE, raspakujte ga(za to će vam trebati 7-Zip), startujte FreeOCR, klikite na “Settings“, pa zatim na “Open Language Folder“, kao na slici ispod:

FreeOCR ubacivanje srpskog

Zatim samo fajl koji ste dobili raspakivanjem “srp.traineddata“, prekopirajte u folder koji vam se otvorio kada ste kliknuli na “Open Language Folder“. Ugasite FreeOCR i startujte ga ponovo, sada će te u padajućem meniju “OCR Language” moći da izabarete “srp” što je oznaka za srpski.

FreeOCR podržava još dosta jezika koji nisu ponuđeni pri instalaciji, kompletnu listu kao i uputstvo kako da ih ubacujete u program imate OVDE.

Da ne zaboravimo, kada ste završili sa skeniranjem dokumenta, da bi ste pokrenuli prepoznavanje teksta, morate kliknuti na “OCR” dugme.

Jako bitna stvar je što FreeOCR licenca dozvoljava upotrebu ovog programa za ličnu i poslovnu namenu, potpuno bespaltno.

Ako često morate da prekucavate dokumenta, ovaj besplatan program može biti spas za vas. Mi smo prezadovoljni kako FreeOCR radi, toplo vam preporučujemo da ga probate.

Napomena: kada skinete program, on će skinuti mali instaler, pokrenite taj instaler i on će skiunti proram koji je 11mb velilčine i pokrenuti njegovu instalaciju.

Sistemska zahtevnost:

Windows XP/Vista/7

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (2 ocena, prosečno: 3.00 od 5)
Loading...
  Ključne reči: , , , , , ,

Prijavite se da besplatno dobijate sve informacije sa BesplatniProgrami.org na email.

Samo upišite Vašu email addresu u polje ispod:

Pratite naše opise programa preko RSS-a

5 komentara

 1. Kojo
  December 2, 2013 u 00:32 | Link

  Stvarno odlicno radi.

 2. Čedo Vaslić
  March 1, 2014 u 22:56 | Link

  Instalirao sam FreeOCR,jezik neće da se promeni,ne da neće da se promeni na srpski već neće da se promeni ni na jedan postojeći jezik koji su već instalirani u njemu. Na onom delu Language OCR: srp piše da je prebačeno na srpski ali je idalje sve na engleskom.
  Inače ,sve sam uradio po uputstvu.,skinuo sam uredno fajl sa srpskim prevodom i raspakovao ga sa WinRarom,kopirao ga u SETINGS-Open Language…ali neće da prevede.

  Ne znam o čemu se radi.

  Pozdrav za vašu vrednu ekipu,Čedo Vaslić iz Novog Sada.

 3. Mladen
  May 30, 2014 u 10:45 | Link

  Ista situacija.

 4. Svey
  May 8, 2015 u 00:35 | Link

  To nije jezički fajl za prevod glavnog menija i programa FreeOCR na srpski jezik,već jezički paket za podršku pri radu(skeniranje,formatiranje teksta,itd) sa dokumentima na srpskom jeziku.

 5. Milorad
  August 4, 2015 u 22:00 | Link

  ODGOVOR NA POKRETANjE ,,OCR,, (DUGMETA): ,,Unable to load unicharset file C:/Documents and Settings/UKI/Local Settings/Temp/freeocr21/tessdata/srp.unicharset,,. Tekst sam ,,slikao,, FastStone Capture programom u jpg, gif, png, formate, ali isti odgovor dobijam. Pokretao sam skeniranje nije hteo. U čemu je problem ? Sve navedene radnje sam odradio sa unošenjem fajla za srpski jezik.Da spor mi je internet, ako je to u pitanju, poz. Milorad iz Kragujevca.

Ostavite komentar

Vaša email adresa nikada neće biti objavljena. Obavezna polja su obeležena sa *

*
*