VeraCrypt

Objavljeno December 22, 2015 – 19:21 u kategoriji: Razno, Sigurnosni programi
 

VeraCrypt

VeraCrypt je besplatan program za zaštitu poverljivih podataka na računaru.

U pitanju je open source alat za jednostavnu i efikasnu enkripciju fajlova, podržan na Linux, Mac OS X i Windows operativnim sistemima.

Nakon pokretanja programa, prvo je potrebno da se napravi poseban fajl tj. Container koji će predstavljati skladište poverljivih podataka. To se može učiniti izborom opcije Create Volume u okviru VeraCrypt interfejsa.

Tokom procesa kreiranja volume fajla, bira se sistem za šifrovanje, heš algoritam, lozinka koja će se koristiti za pristup formiranom kontejneru i definiše se veličina prostora koju će taj kontejner zauzimati. Lozinka može da sadrži maksimalno 64 karaktera. Što se tiče sistema za šifrovanje moguće je izabrati simetrični šifarski sistem AES, Serpent, Twofish, kao i sve njihove kombinacije. A kada su u pitanju heš algoritami, na raspolaganju su SHA-512, Whirlpool i SHA-256.

Nakon uspešnog kreiranja volume fajla, potrebno ga je učitati putem Select file opcije i otključati putem Mount funkcije. Tada će se volume fajl pojaviti kao nov disk na koji se mogu prebaciti poverljivi fajlovi putem copy-paste metode. Po završetku prebacivanja, zaključavanje se opet obavlja putem Dismount funkcije.

VeraCrypt pored kreiranje kontejnera, podržava i enkripciju USB memorija i celih particija. Mogućnosti koje još nudi ovaj program su mnogobrojne, više informacija o njima možete da pogledati na njihovom sajtu u okviru Documentation sekcije.

VeraCrypt je dosledni naslednik TrueCrypt sistema koji je nažalost prestao sa razvojem. Svim korisnicima koji traže brz, efikasan, pre svega pouzdan softver za zaštitu poverljivih podataka na računaru preporučujemo da isprobaju ovaj program.

Sistemska zahtevnost:

Windows – sve verzije, Mac OS X, Linux

Napomena: U linku za preuzimanje, nalazi se verzija VeraCrypt za Windows, da preuzmete verziju za neku drugu platformu kliknite OVDE.

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (6 ocena, prosečno: 5.00 od 5)
Loading...
  Ključne reči: , , , ,

Prijavite se da besplatno dobijate sve informacije sa BesplatniProgrami.org na email.

Samo upišite Vašu email addresu u polje ispod:

Pratite naše opise programa preko RSS-a

Ostavite komentar

Vaša email adresa nikada neće biti objavljena. Obavezna polja su obeležena sa *

*
*