Stellarium

Objavljeno January 26, 2016 – 17:13 u kategoriji: Edukacioni programi, Razno
 

Stellarium

Stellarium je besplatan program, otvorenog koda, za proučavanje zvezdanog neba u trodimenzionalnom prikazu.

Predstavlja softverski planetarijum koji se može koristi kao pomoćni alat pri posmatranju neba durbinom, teleskopom ili golim okom, ali i za samostalno virtuelno istraživanje dubina svemira.

Pored verzije za Windows okruženje, program postoji za Mac OS X i Linux platforme, a mogu se pronaći i nezavisne verzije za mobilne uređaje.

Program dolazi sa bazom podataka koja uključuje više od 600,000 nebeskih tela iz osnovnog zvezdanog kataloga, a naknadno se može uneti prošireni katalog koji uključuju više od 210 miliona objekata. Sadrži podatke o planetama, satelitima, zvezdama, sazvežđima, maglinama, Mlečnom putu itd.

Poseduje intuitivan korisnički Interfejs. Neke od karakteristika koje ga odlikuju su: vizualizacija zvezdanog neba preko celog ekrana, kontrola pomoću miša i tastature (pomeranje, rotiranje, uvećanje i umanjivanje), vremenska kontrola, kontrola teleskopa, pomoćne linija (polarna i ekvatorijalna mreža), višejezični režim itd.

Stellarium je veoma interesantan program za proučavanje zvezdanog neba. Svim korisnicima koji žele da saznaju više informacija o pojedinim zvezdama, sazvežđima i drugim nebeskim objektima toplo preporučujemo da isprobaju ovaj program.

Sistemska zahtevnost:

Windows – sve verzije, Mac OS X, Linux

Napomena: U linku za preuzimanje, nalazi se verzija Stellarium za Windows, da preuzmete verziju za Linux ili Mac OS X kliknite na neku od predloženih opcija:

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (6 ocena, prosečno: 4.33 od 5)
Loading...
  Ključne reči: , , , , , , ,

Prijavite se da besplatno dobijate sve informacije sa BesplatniProgrami.org na email.

Samo upišite Vašu email addresu u polje ispod:

Pratite naše opise programa preko RSS-a

Ostavite komentar

Vaša email adresa nikada neće biti objavljena. Obavezna polja su obeležena sa *

*
*