UglyEmail

Objavljeno April 5, 2015 – 12:41 u kategoriji: Programi za pregledanje Interneta, Razno, Sigurnosni programi
 

Email špijuniranje

Mnoge kompanije prate mejlove koje vam šalju i na taj način saznaju dosta podataka o vama, a da vi toga niste ni svesni. Mejlovi se prate ubacivanjem takozvanog piksela za praćenje u sadržaj poruke.

Piksel za praćenje predstavlja kod koji je umetnut u transparetnu tj. nevidljivu sliku veličine 1 x 1 px. Prilikom otvaranja mejla sa navedenim sadržajem, slika se aktivira i kompanije dobijaju povratne informacije o vama. Tačnije, dobijaju informacije kada ste otvorili njihov mejl, sa koje lokacije i preko kog uređaja ste to učinili. Naravno, sve to bez vašeg znanja.

Ekstenzija za Google Crome browser pod nazivom UglyEmail, upravo se bori protiv takve vrste praćenja i narušavanja privatnosti.

Njenom instalacijom, omogućeno vam je da znate koji su to mejlovi u koje je ubačen ovaj kod za praćenje.

Skrenuće vam pažnju prikazivanjem slike oka pored naziva mejla u kome se nalazi piskel za praćenje, kao na slici ispod:

UglyEmail

Trenutno, UnglyEmail je u procesu razvoja. Uskoro se očekuje dobijanje veće podrške. Za sada ovu ekstenziju možemo primeniti samo na Gmail preko Google Chrome browsera. Takođe, UnglyEmail, pošto je još uvek početnoj fazi razvoja, za sada detektuje piksele za praćenje određenog broja agencija koje pružaju ovu uslugu svojim klijentima. Neke njih su: Streak, Yesware, Mandrill, MailChimp, Postmark, TinyLetter, Sidekick, MixMax, Bananatag itd.

Kada ste ustanovili koji mejlovi se prate, ako ne želite da odajete svoje podatke, te mejlove nemojte da otvarate i samo ih jednostavno obrišite. Da bi oni koji vas prate došli do vaših podataka, vi prvo morate da otvorite mejl sa kodom za praćenje, ako taj mejl ne otvorite, već ga obrišete, bezbedni ste.

S obzirom na činjenicu, da se ovaj metod za praćenje aktivnosti na Internetu još uvek vodi kao legalan. Preporučujemo vam da stvar preuzmete u svoje ruke, kako bi zaštitili vaše podatke i sačuvali svoju privatnost.

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (1 ocena, prosečno: 5.00 od 5)
Loading...
  Ključne reči: , , , , , ,

Prijavite se da besplatno dobijate sve informacije sa BesplatniProgrami.org na email.

Samo upišite Vašu email addresu u polje ispod:

Pratite naše opise programa preko RSS-a

Ostavite komentar

Vaša email adresa nikada neće biti objavljena. Obavezna polja su obeležena sa *

*
*